Bartoška a karlovarské perverze

Často dostávám otázku, co je to poziční investování. Tady máte autentický, přímo učebnicový a aktuální příklad:

Zdeňka Pohlreicha šokovaly ceny ve Varech během festivalu. Ceny, za které jsou jinde ve značkových restauracích celá menu či luxusní jídlo pro dva,  jsou ve Varech tak za polévku nebo přílohy. Jste šizuňkové a zloději, podobně jako někteří taxikáři,“ rozčílil se známý  televizní kuchař   Zdeněk Pohlreich, který je prý zvyklý na ledasco, ale tohle už je prostě moc!  „To není  mezinárodní festival, to je mezinárodní zlodějna a ostuda. Ani snad ve Vídni nebo  dokonce v Cannes nejsou tak zlodějské ceny, jako ve Varech,“ řekl i jeden ze známých českých režisérů, který za kávu a zákusek zaplatil 390 korun. „Během festivalu si někteří podnikavci pletou naši malou kotlinu s  Hollywoodem a napalují ceny,   co to jde,“ obul se do „šizuňků“ ve Varech Zdeněk Pohlreich. A ve festivalovém městě příliš volby nemají.   Zdeněk Pohlreich je šokován zlodějskými cenami mnohých restauratérů ve Varech! „Sice máme právo volby a možnost do takové restaurace nejít, otázkou ale je, jak velkou nám to  dělá ostudu ve světě,“ rozohnil se. Ostudou jsou u nás nejen taxikáři, ale také restauratéři, kteří mají dvojí ceny a okrádají tak turisty.  Měli by se stydět!,“ dodal Pohlreich. „Je to nehoráznost, zlodějna, která by se měla trestat. Jedna věc je volný  trh, druhá pak lichva. A tohle už lichva je. Zvlášť, když si dáte pizzu za  520 korun, a ona je jak ta zmražená ze supermarketu,”  dodala další  návštěvnice festivalu, ředitelka jedné z velkých českých firem, paní Lucie.   Jen pro vaši představu, jak restauratéři ve Varech vydělávají:

* Přílohové brambory 150 Kč

* Bramborová kaše: 280 Kč

* Hranolky: 280 Kč

* Polévka Minestrone: 490 Kč  

* Rybí polévka: 650 Kč  

* Zeleninová směs: 250 Kč  

* Káva od 95 do 180 Kč

* Zákusek a káva 390 Kč  

A Jiří Bartoška to okomentoval: „Kdo málo pracuje a nemá na to,  ať tam nechodí…..!“  Exot!!!I on patří k oněm zlodějům, ignorantům a arogantním  spratkům…  Co člověk může jiného čekat od sluníčkáře? Údajně má odměnu za těch 10 dní žranic, chlastání a bavení se 7 melounů.  

Proto ať  žije festival a dotace na něj. 

Dostal jsem mailem, mnozí z vás asi taky. Ověřil jsem pravdivost.

Dlužno dodat, že je to ta nejméně agresivní forma pozičního investování. tj. přeměny majetkové výhody ve výsadu, v pozici, ze které lze diskriminovat oběť pozičního investování a zvyšovat svoji budoucí majetkovou výhodu a tím i míru diskriminace. Má mnoho podob, ale jejím nejvýznamnější formou je potlačování investičních příležitostí spojených s možnostmi rozvoje, uchování a uplatnění schopností těch, proti kterým poziční investování působí, tak, aby se prosadily investiční příležitosti závislé na dobytých pozicích (a s tím spojené i různé dotace). Nejvýznamnější prevencí či obranou proti negativní roli pozičního investování je vytváření podmínek pro rovnost příležitosti k nabývání, uchování a uplatnění lidského kapitálu.

Bartoškou začíná společenská segregace dělící společnost na „lepší“ a „horší“ lidi. Vyvinutější formou je podmiňování personální politiky veřejných institucí sponzorskými dary. A pak to graduje.

K tomu starší materiál z roku 2014:

https://radimvalencik.pise.cz/1568-jake-reformy-a-proc-192-pozicni-investovani.html

A do této globální moci to přerostlo:

https://radimvalencik.pise.cz/10793-struktura-soucasne-globalni-moci.html

Důležité, abychom věděli, jak na tom jsme a čemu čelíme.
Zdroj: https://radimvalencik.pise.cz/11037-bartoska-a-karlovarske-perverze.html