Matěj Schneider: Absurdní rozhodnutí před vydáním Assange

Některé zprávy se nemůže člověk dozvědět jinak. Zrovna, když jsem se na Den lidských práv chystal vyrážet na pohřeb Petra Uhla, oběhla médii zpráva, že britský odvolací soud rozhodl v případě vydání šéfa WikiLeaks Juliana Assange do Spojených států. Soud tak zvrátil předchozí zamítavé stanovisko nižší instance, které se zakládalo na obavách britské soudkyně z podmínek v americkém vězeňském systému.
Vyšší instanci teď stačilo, že Američané poskytli britské justici několik vágních ujištění. Jak ihned po verdiktu upozornila například organizace Amnesty International, tato ujištění mají pramalou hodnotu.

Evropský ředitel Amnesty označil verdikt za výsměch a upozornil na to, že si Spojené státy de facto vyhrazují právo svá ujištění kdykoliv změnit. Rozhodně by to nebylo poprvé, co by podobná ujištění ve věci vydání vězně do Spojených států neměla hodnotu ani papíru, na kterém jsou vytištěná.

Je vskutku absurdní, že Spojené státy stále o vydání Assange usilují a tato snaha spojuje jinak smrtelně znepřátelené administrativy jak Joea Bidena tak Donalda Trumpa. Bylo to přitom právě za vlády jejich předchůdce Baracka Obamy, co se americké ministerstvo spravedlnosti rozhodlo o vydání Assange neusilovat kvůli tomu, že právníci ministerstva nebyli schopni vymyslet, jak zamést s šéfem WikiLeaks, aniž by otevřeli Pandořinu skříňku a ohrozili svobodu tisku v zemi, potažmo na celém světě.
Svědomitější investigativní novináři vás totiž upozorní na to, že pokud by skutečně věci, ze kterých je Assange Američany obviněn, měly být zločinem, je v ohrožení velká část práce jich všech.

Samotná ujištění mají taky bizarní podtext nedávných zjištění serveru Yahoo News, podle kterých se členové Trumpovy administrativy a tajných služeb radili o potenciálním plánu, který počítal s atentátem na Juliana Assange. Trumpův ministr obrany Mike Pompeo nejenom že tyto plány nepopřel a části zjištění Yahoo News vyloženě potvrdil, dokonce v podcastu bývalé moderátorky Fox News Megyn Kellyové vyzval k tomu, aby byly zdroje Yahoo News zažalovány za to, že s tiskem mluvily. Myslím, že to o rozpoložení amerických politiků a hodnotě amerických ujištění vypovídá vše.

Byl to zvláštní pocit nad tím vším přemýšlet uprostřed pohřbu člověka, u něhož se mnoho paralel s Assangovou situací přímo vnucují. Podobně jako u Assange byly často vyjádření podpory pro Petra Uhla doplněny o jakousi poznámku pod čarou, vymezující se vůči některým Uhlovým názorům – sám Petr Uhl měl prý mít o těchto vyjádřeních „kritické podpory“ i nějakou vtipnou průpovídku.

Stejně jako v jeho případě ale ani ve věci vydání Juliana Assange nejde o vaše osobní sympatie, či antipatie k danému člověku. Jde o to, co znamená žít ve světě, kde jsou jejich činy kriminalizovány. Myslím, že by účastníci pohřbu Petra Uhla ze všech částí politického spektra jen těžko mohli hledat lepší formu uctění jeho památky než tu, aby se postavili proti vydání Assange do Spojených států a apelovali na prezidenta Bidena, aby od těchto snah upustil. Stačí, když budou následovat kroky Amnesty International, která se nikoliv shodou okolností postavila proti věznění obou těchto mužů.

Publikováno na webu Českého rozhlasu.