Nekompetentní cenzoři placení z veřejných zdrojů

Článek europoslance MUDr. Ivana Davida, CSc. Potáhnem na Rusa nevíme próč zařadilo Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám  Ministerstva vnitra mezi dezinformace, aniž by se namáhalo uvést argumenty proti tvrzením v článku obsažených.

Jako výraz nesouhlasu s podobnými praktikami stání instituce, jako formu protestu proti nekompetentnosti a amorálnosti osob placených z veřejných zdrojů, kteří se k tomu propůjčili, uveřejňujeme na našich stránkách v chronologickém pořadí:

Původní článek Ivana Davida:

Potáhnem na Rusa nevíme próč

Zdá se, že ruská invaze na Ukrajinu je jen otázkou času, či, jak řekl americký prezident Joe Biden, otázka toho, jak se který den Putin vyspí. Vyspí-li se špatně, zaútočí na Ukrajinu. Má k tomu prý rázně nakročeno, vojska u hranic Ukrajiny jsou shromážděná, pole plná tanků a v nich vojáci, kteří se těší, jak budou dobývat Kyjev.

Takový pocit mají diváci a čtenáři mainstreamu. Putin, protože je prostě zlý, zaútočí na Ukrajinu. Tedy on měl zaútočit už v prosinci, ale asi měl dobré spaní. Tak čekáme na horší noci. Možná v létě, až budou dlouhé dny, bude místo spaní konečně válčit. Zatím NATO pokračuje v posilování obrany demokratické Ukrajiny proti despotickému Rusku. Tak je to správné, demokracie se musí hájit, i kdyby její představitelé byli fašisté, jakože ti ukrajinští jsou. Jednou byli Západem puncováni jako demokraté, tak jsou demokraté. Ani Banderův pomník, ani pochodňové pochody neonacistů, ani válečné zločiny praporu Azov, otevřeně se hlásícímu k Banderově dědictví, proti „opolčencům“ na Donbase na tom nic nezmění.

Několik hodin poté, kdy americký ministr zahraničí Anthony Blinken dlouze v Ženevě hovořil se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem o deeskalaci situace na ukrajinsko-ruských hranicích, poslaly USA na Ukrajinu 5 vrtulníků Mi-17 – tedy vrtulníků sovětské výroby, původně zakoupené na podporu afghánské vlády – plné vojenské „obranné“ techniky. Britové posílají také zbraně, k tomu 30 vojáků speciálních jednotek. Kanaďané se též hlásí, že budou bojovat za demokracii. My také posíláme zbraně, ministryně obrany Jana Černochová (ODS) nabízí i armádu – tedy, ehm, všechny obě brigády. Víc armády k dispozici momentálně nemáme. Ale chce je poslat na Rusa. Deeskalace podle „obranné“ organizace NATO spočívá k přísunu so největšího množství zbraní na místo, kde má každým okamžikem vzplanout konflikt. Pokračování zde. 

Článek, který uveřejnilo iDNES, v němž je informace o uvedení tohoto článku Ivana Davida jako „dezinformace“ uveřejněna:

SPD na seznamu dezinformátorů vnitra. Politický boj Rakušana, míní Okamura

Ministerstvo vnitra představilo ve čtvrtek čerstvou analýzu dezinformačních a manipulativně-propagandistických narativů na hlavních českých „kvazi-mediálních“ webech a vybraných facebookových stránkách. Nelichotivě z ní, jako podporovatelé Ruska, vycházejí politici sněmovní strany SPD. Předseda SPD Tomio Okamura označil analýzu za politický boj ministra vnitra Víta Rakušana.

„Předmětem analýzy bylo cca 350 článků na kvazi-mediálních webech a obsah vybraných účtů na sociální síti Facebook, které nějakým způsobem reflektovaly konfrontaci Ruska a USA v souvislosti s Ukrajinou v období posledních čtrnácti dnů, kdy frekvence dlouhodobě přítomných narativů zesílila,“ uvádí Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám Ministerstva vnitra České republiky. Pokračování zde.

Materiál ministerstva vnitra:

Dezinformační narativy k Ukrajině

Stručná charakteristika dezinformačních a manipulativně-propagandistických narativů na hlavních českých kvazi-mediálních webech a vybraných facebookových stránkách 

Analyzované období: 11. – 25. ledna 2022

SHRNUTÍ:
Předmětem analýzy bylo cca 350 článků na kvazi-mediálních webech a obsah vybraných účtů na sociální síti Facebook, které nějakým způsobem reflektovaly konfrontaci Ruska a USA v souvislosti s Ukrajinou v období posledních čtrnácti dnů, kdy frekvence dlouhodobě přítomných narativů zesílila. V rámci analyzovaných webových textů obsahovalo zhruba 39% článků dezinformační či manipulativně-propagandistické narativy obecně podporující ruskou interpretaci situace či pozici a kroky RF. U několika vybraných sledovaných účtů na sociálních sítích byly tyto narativy přítomny v míře nepřesahující další obvyklá témata. Narativy lze primárně rozdělit do pěti hlavních skupin, přičemž v řadě případů články obsahují více než jeden narativ, přičemž pro jejich kvantifikaci do jednotlivých narativů je vždy brán v potaz ten v rámci daného článku převažující. Pokračování zde.

Článek Ivana Davida, kterým na text ministerstva vnitra reagoval: 

Rakušanovi cenzoři jsou trapní

Chudáci nevědí jak zdůvodnit svoji snahu bojovat proti svobodě slova. Používají záhadné novotvary a nedefinované pojmy právě tak, jak si to pamatuji z minulého režimu, aby zakryli nevěrohodnost svých tvrzení.

IDnes v osobě redaktorky Terezie Wasserbauerové a záhadné postavy pod jménem Rémy Vlachos píše, že Ministerstvo vnitra řízené Vítem Rakušanem prý provedlo analýzu „dezinformačních a manipulativně-propagandistických narativů na hlavních českých „kvazi-mediálních“ webech a vybraných facebookových stránkách“. Zdroj: idnes.cz

Prý z ní vycházejí politici SPD „nelichotivě“ jako „podporovatelé Ruska“. V čem vidí autoři „podporu Ruska,“ se ovšem nedočteme. Asi v tom, že odmítají provokování války s Ruskem. To je ovšem postoj pročeský, protože obyvatelům naší stále ještě krásné země by taková válka rozhodně nic dobrého nepřinesla.

Je citován Tomio Okamura, který „analýzu označil za politický boj Víta Rakušana“. A co jiného by to bylo? Rakušan by ovšem nesvedl nic bez pomoci ke všemu ochotných presstitutů. Pokračování zde.